Inspiration

Foto – Javier Oliva Garcia 

Jag har blivit alltmer intresserad av gatufotografi. Javier Oliva Garcia är en fotograf som imponerar. Han lyckas kombinera färg, djup svärta, skuggor, människors kroppspråk och saker i stadsmiljön till riktigt häftiga bilder. Tänk om man kunde ta sånna bilder!

I have become increasingly interested in street photography. Javier Oliva Garcia is a photographer who impresses. He successfully combines color, deep blackness, shadows, human body language and things in the urban environment to really cool pictures. Imagine if you could have such pictures!

Du kan se mer av hans bilder bilder på Instagram

Foto – Marcus Cederberg

Jag har följt Marcus på Instagram i flera år. Han levererar alltid bra minimalistiska bilder av hög kvalitet. Det är mycket färg men få färger, rena bilder med få saker från platser som kan vara både folkrika och stökiga, vackra bilder från tidpunkter då ljuset är starkt och hårt, oväntade mönster och mönster där någon liten detalj avviker etc. Minimalistiskt foto handlar om att leta där vi vanligtvis inte har blicken riktad och hitta något vackert eller spännande där vi minst anar det. Den förmågan har Marcus. Se mer av Marcus bilder på Instagram, rekommenderas!!!

Lillemor Wassberg

Den här bilden har Lillemor Wassberg målat med en av min bilder som förlaga. I sommar ska vi ställa ut i Grisslehamn och då kommer vi att kunna hänga utgångsbild tillsammans med den nya bilden. Ett kul sätt att samarbeta.

Se mer av Lillemors akvareller på hennes hemsida

Ulf Finndahl

I det flöde av bilder jag dagligen tittar igenom finns det dom jag alltid stannar till vid. Hit hör Ulf Finndahls bilder. Han tar spännande bilder, oftast i väldigt vanliga stadsmiljöer. Det är fint beskurna med enkla ting som skuggor, färgglada vägskyltar, vägmarkeringar osv. Så kul att se vad som är möjligt att plocka fram om man har förmågan att se. Den här typen av bilder ger mig lust att fotografera. Det krävs inte så mycket. Räcker bra med gatan och kvarteren utanför mitt hus.

Se mer av Ulfs bilder. De finns på Instagam – ulf.finndahl.minimal och på hans hemsida

 Lars Grönvik

Lars Grönvik - Kabbleka
Lars Grönvik – Kabbleka

Lars bilder väckte snabbt mitt intresse. Att avbilda natur i svartvitt och att ägna så små spröda blommor så mycket omsorg är lite speciellt. Snart kom jag på mig med att tänka på de avbildade blommorna som personligheter. Lars tar inte bilder av blommor, han tar porträtt! Det innebär i sin tur att han inte självklart söker efter de exemplar som ytligt sett är vackrast eller står i full blom. Snarare tycks han leta upp blommor med ett uttryck. Då blir plötsligt en vissen, en skadad eller en ännu inte fullt utslagen blomma intressant och vacker. För den som är på jakt efter bilder är detta förhållningssätt intressant. Det blir fotografens ide likaväl som förmåga att vilja och förmåga att se som gör bilden, inte normen för vad som är bra eller normal bild. Tack för den insikten Lars!

Vill du se mer av Lars bilder så hittar du dem på hans hemsida och på facebook

Kia Lundström

Kia var en av de allra första jag började följa på Instagram. Hennes bilder var extra  roliga eftersom hon tog dem där jag bor. Dagligen publicerade hon bilder från Odengatan, Vasaparken, Birkastan och Karlberg. Medan de flesta letar efter bilder i nya miljöer envisas Kia med att fortsätta ta sina bilder inom samma begränsande område. Borde bli mycket upprepning, men icke. Hon gör det bra! Hon kan det där med färg och form och äger en härlig förmåga att avbilda människor och deras beteenden. Kul är också att hon återvänder till samma motiv och gör det en gång till fast på ett annat sätt.

Se mer av hennes bilder på Instagram – Kialundstrom

En sida med bilder