Om mitt fotograferande

Mitt fotointresse väcktes under 1980-talet. Då handlade det om film, svartvitt, dokumentärfotografi och långa nätter i mörkrum. Jag ägnade mig bl.a. åt att dokumentera hantverkare i Birkastan och livet i Lissabons saluhall.

Efter ett långt uppehåll återupptog jag fotograferandet för några år sedan. Nu var det mobilkameran som gällde och det var plötsligt så enkelt att ta och sprida  bilder. En önskan om att kunna byta optik infann sig snart och  jag skaffade mig en liten systemkamera.  Mobiltelefonen är dock fortfarande viktigt för mig då jag gör all bearbetning av mina bilder i den.

Jag ägnar mig i huvudsak åt fyra olika typer av motiv

Minimalism

Utmaningen är att hitta intresseväckande bilder i vardagliga miljöer. Jag går ofta nära mina motiv, beskär dem hårt (renodlar), är noggrann med komposition och söker gärna efter få, men mättade färger.

Natur

Jag vistas mycket i Roslagen på somrarna. Där tvingas jag söka bilder i naturen. Väl medveten om svårigheten att avbilda natur och alla duktiga naturfotografer, strävar jag efter att hitta ett eget uttryck. Ett sätt är att försöka applicera minimalism på naturen vilket är svårt, men en utmaning.

Folk i stan

Under senare tid har jag även börjat fotografera människor. Det handlar om okända människor i storstadsmiljö. Jag intresserar mig för människan som gestalt. Därför blir det inte porträtt, utan siluetter, skuggor och delar av kroppar som rör sig i en – ofta på förhand – utvald minimalistisk storstadsmiljö. Till skillnad från de rent minimalistiska bilderna som främst handlar om att se och upptäcka, så finns det här också ett inslag av att försöka förutse att något ska hända.

Kontrollera rörelseoskärpa

Kameran har att se saker som inte ögat kan. Jag exprimenterar en hel del med kontrollerad rörelseoskäpa. Det handlar om att få slumpen på min sida. Resultatet kan bli bra, men det krävs många kastade  bilder på varje som lyckas.

Hundar

Mitt senaste projekt handlar om att plåta hundar i stan. Hänger en del i stadens hundrastgårdar.

Tidigare utställningar

  • Galleri Bellman i Stockholm 2015
  • Folkets hus i Solna 2015
  • Konstrundan i Roslagen 2016 -2023
  • Holmströms Galleri i Grisslehamn 2017
  • Linnes gård i Sävja i Uppsala 2017
  • Samlingsutställning med Stockholms fotoklubb på Timmermansgården på Södermalm. 2019 och 2021
  • Utställningen ”Farsan och Jag” tillsammans med min son på Galleri Korn vid Hornstull i Stockholm 2023

Fotoutbildning, webbsidor och medlemskap

  • Gick ”Grundkurs fotografisk utbildning” (GFU) 1984
  • Jag är medlem i Gatufoftgrupppen
  • Jag publicerar kontinuerligt bilder på följande webbsidor www.gatufotogruppen.se och www.andersbergh.se

….

En sida med bilder